woensdag 6 april 2011

Onderzoeksverslag


Twee leerlingen van de 8e Montessorischool Zeeburg hebben onderzoek gedaan met sensoren. Zij hebben sensoren en laptops van school mee naar huis genomen, omdat hun onderzoek op school niet uitvoerbaar was. Hieronder hun verslag. 

Techniek

Kun je met suiker strooien als het glad is?

Wij zijn Lotte en Romeo uit groep 7A. We hebben proefjes met zout en suiker gedaan. Dit deden we om te kijken of je tegen gladheid in de winter ook met suiker kunt strooien in plaats van met zout.

We hebben in een diepvries zout water en zoet water bevroren. Dat water deden wij eerst in drinkpakjes. Daarna stopten we er een computerthermometer bij. Dan deden wij het in de diepvries.

Bij het vriespunt koelt het water niet verder af. De temperatuur blijft gelijk totdat al het water bevroren is in ijs. Daarna koelt het ijs verder af. Maar ijs koelt langzamer dan het water.  Kijk maar naar onze metingen in de eerste grafiek.

Je ziet dat water met meer zout bevriest bij steeds lagere temperatuur. Water met suiker bevriest ook pas bij lagere temperatuur dan water met niks erin.

En zolang het water niet bevriest, is het niet glad. Dus je kunt met suiker strooien tegen gladheid. Maar suiker werkt minder goed dan zout. En suiker is duurder. Bovendien worden de wegen dan wel heel lekker. En vriezen er misschien likkende kinderen en dieren vast aan de brug. Dat gebeurde zonder suiker ook al zelfs honderd jaar geleden. Lees maar in de Winschoter Courant van 29 januari 1895.

Uit de eerste grafiek hebben we de vriestemperaturen gehaald van zout water. In de tweede grafiek hebben we die vriestemperaturen uitgezet tegen de hoeveelheid zout. Nu weet je hoeveel zout je moet strooien als het vriest en er regen valt.



Wij hebben nu nieuwe vragen:
Hoe zou deze grafiek eruit zien voor suiker?
En kun je ook peper strooien tegen gladheid?
Misschien kun jij de antwoorden uitzoeken bij techniek.

Lotte & Romeo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten