maandag 10 december 2012


STAIJ BREDE INSPIRATIEMIDDAG EEN SUCCES
 
Op 28 november organiseerde het vindplaatsteam Wetenschap&Techniek  de eerste Staij-brede-inspiratie-middag  van 2012/2013.

In een vindplaats wordt rondom een thema onderwijs ontworpen, onderzoek gedaan en het leren van aankomende en zittende leerkrachten gestimuleerd.
 
Met de middag willen we goed zichtbaar maken wat er in de vindplaats gebeurt. Welke expertise er beschikbaar is. Welke betekenis de vindplaats heeft voor het opleiden en leren van onze leerkrachten binnen STAIJ.

In het inloopmoment tussen 15.00-15.30 uur werd de weg naar beschikbare expertise van onze partners zichtbaar.  Het wetenschapsknooppunt van de UvA presenteerde zich.  Het Cosmicus Montessori Lyceum gaf inzicht in het 8+ project.  Studenten toonden een lessenserie en legden de verbinding met de Orionwebsite (www.orion.nl) .  We presenteerden nog een aantal interessante websites  en gaven inzicht in de ontwikkeling op onze scholen.

Onze lector Wetenschap en techniek van de HvA gaf een lezing met als titel:eeft als titel;  
Natuur & Techniek-Denken en Doen
Natuur(wetenschap) en Techniek (W&T) worden met vaart de basisschool ingeduwd. Wat is de essentie van dit enorm brede maar ook opwindende leergebied? Wat kunnen kinderen daarvan opsteken? En hoe geef je vorm aan het onderzoekend leren dat gepropageerd wordt? Hoe krijg je kinderen van hands-on naar minds-on, van alleen doen naar denken bij het doen? Hoe begeleid je dat als leerkracht?  De lezing start met de essentie van W&T, gaat in op hands-on versus minds-on onderzoekend leren, en illustreert didactische tips met praktijkvoorbeelden uit STAIJ scholen en enkele video clips.

Onze vindplaatsscholen verzorgden workshops. 
Het filmpje geeft een impressie van de middag.
 
 
 

De middag was niet alleen bedoeld om kennis te delen, maar juist ook om ontmoeting mogelijk te maken.  Ben je als school bezig met ontwikkelingen op het gebied van Onderzoekend en Ontwerpend leren, boeit Wetenschap en Techniek je, dan was de middag een uitgelezen kans gelijksoortige denkers en ontwikkelaars te ontmoeten om vervolgens samen op te trekken.
 
De volgende STAIJ BREDE INSPIRATIE MIDDAG vindt plaats op woensdag 27 februari op OBS De Kraal en wordt verzorgd door de vindplaats Cultuuronderwijs.
Je bent van harte welkom.
 
Willem Plomp
Hoofd Opleidingen STAIJ