maandag 1 oktober 2012


Montessori Steigereiland(STAIJ): Beste Onderwijswerkgever van Nederland

De beste onderwijswerkgevers van 2011-2012 zijn zaterdag jl. bekend gemaakt op het AOB-congres in de Jaarbeurs. In de categorie primair onderwijs ging de onderscheiding naar de Montessorischool Steigereiland in Amsterdam van de stichting voor openbaar onderwijs; Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ) in Amsterdam Oost (IJburg).
Steigereiland is een snel gegroeide Montessorischool op IJburg met meer dan 600 leerlingen. De school staat onder leiding van Ella Duijnker. Zij is de pionier-directeur van een school, die niet alleen uitstekend geleid wordt, maar die ook, volgens de Inspectie van het onderwijs, tot de besten in de hoogste categorie scholen behoord. Het Bestuur van Samen tussen Amstel en IJ in Amsterdam Oost is er trots op, dat de school deze eer te beurt is gevallen.

De prijzen voor beste onderwijswerkgever komen deels tot stand via nominatie van het personeel. Dat velt een oordeel over onder meer het schoolleiderschap, de geboden ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, en de kwaliteit van het werkgeverschap van de schoolleiding. Bijna drieduizend mensen werkten mee aan deze procedure; bijna vier keer zoveel als tijdens de nominatieronde van het vorig jaar.

Aan de hand van deze drieduizend beoordelingen is een jury aan het werk gegaan. Naast Fons van Wieringen (ex voorzitter van de Onderwijsraad) bestond deze voor dit jaar uit AOB-voorzitter Walter Dresscher, Marianne Heermans (burgemeester van Heemstede en voorzitter van de Amsterdamse schoolbesturenvereniging OSVO) en Coen Free, die vorig jaar als directeur van het Koning Willem I College werd verkozen tot beste werkgever in het mbo.

De verkiezing van beste onderwijswerkgever van Nederland is een initiatief van de Docentenbank en de organisaties NSO, GITP en DUO Onderwijsonderzoek, en wordt ondersteund door de Algemene Onderwijsbond. Doel van de onderscheiding is om ook aan de werkgeverskant een impuls te geven aan de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs.