vrijdag 2 maart 2012

Zelf op pad met cultuureducatie, klas 1B

HELP!                                      Theatervoorstelling in de Stadschouwburg, 13-02-2012



Chaos!
“Meester, welke rij?”
“Ik wil niet naast haar!”
“Haal je voet eens weg!”
“Ik zie niks!”
“Stil…!”
“Wees zelf stil!”
“Meester?”
“Ssst!”



Een zaal vol kinderen, de opwinding en uitgelatenheid springt er vanaf. Een wirwar van sociale structuren maakt het echter voor de meesters, juffen, assistenten, ouders en andere reddende engelen niet gemakkelijk zo’n tripje organisatorisch goed te laten verlopen… En straks staan wij daar! Het was erg fascinerend om te zien hoe de spanning van zo’n uitje invloed heeft op het gedrag van de kinderen, en wat je als leerkracht allemaal uit de kast moet trekken om de rust enigszins te laten wederkeren.

De voorstelling
Een meeslepend kijkje in het verleden, het onbekende van een o zo bekende band onthuld op een toegankelijke manier waar niet veel voorkennis voor nodig is.

De theatervoorstelling, gespeeld door theatergroep Max., The Sadists en Moniek Merkx, is een vrij realistische weergave van de gebeurtenissen rondom het bijeenkomen en groot worden van the Beatles.
Aan de hand van spel, theater en hier en daar een beetje uitleg wordt dit verhaal verteld. Er wordt in dit theaterstuk ook licht geschenen op de persoonlijke problemen die kunnen ontstaan wanneer je als jonge vrienden beroemd wordt. Dit alles is uiteraard vergezeld van een hele lading muziek waarvan een aantal liedjes in het Engels zijn gelaten, de rest is naar het Nederlands vertaald.
Door de speelse manier waarop alles verteld wordt en de energie waarmee de muziek tussen het acteren door is gevlochten, is het voor kinderen vanaf 10 jaar ontzettend uitnodigend om naar te kijken. Veel kinderen hebben de droom beroemd te worden en dit stuk geeft je een kijkje in het leven van jonge jongens waarmee de kinderen zich kunnen identificeren, en laat naast de positieve kanten ook de negatieve kanten van beroemd worden zien. Het nodigt uit tot dromen over beroemd worden, maar zorgt ook voor een bewustzijn over de mindere kanten ervan.

Slotsom
Over het geheel gezien is het een erg leuke voorstelling, redelijk goed opgebouwd rondom de behoeften van de doelgroep door de manier van spelen, de grapjes en de manier van uitleggen, maar het is een voorstelling die ook gezien het onderwerp erg geschikt is voor alle leeftijden boven de 10. Het tripje was dus voor ons als Pabo studenten persoonlijk erg geslaagd, maar het was ook erg leuk om een voorstelling te zien die bedoeld is voor kinderen, om te kijken wat de theatermakers willen meegeven, maar ook bedenken wat de kinderen er mee zullen doen en wat jij hier zelf als leerkracht mee zou doen.

Renske Buisman Pabo, klas 1 B

Geen opmerkingen:

Een reactie posten