woensdag 16 maart 2011

Spelen in de zandbak

Woensdag 9 maart  naar de Wetenschapsacademie “Ontdek de wetenschapper in je….”, georganiseerd door het Wetenschapsknooppunt Utrecht en het Freudenthal Instituut.
Wetenschapsknooppunten zijn ingesteld om talenten van leerlingen in het basisonderwijs te ontdekken en te ontwikkelen en universiteiten, hogescholen, het voortgezet onderwijs en het basisonderwijs duurzaam met elkaar te verbinden.
Ik ga er heen om nieuwe ideeën op te doen en om te netwerken.

In de sprankelende hoofdlezing van Dr. Maarten Kleinhans (Trekken aan de staart van een leeuw: leren en motiveren door experimenteren) laat hij met voorbeelden zien dat het maar de vraag is of met overdracht van informatie ook begrip wordt overgedragen dat kinderen in andere contexten kunnen toepassen. Door te trekken aan de staart van de leeuw leer je andere dingen over die leeuw dan door er alleen maar naar te kijken….
Na de lezing met nog zo’n 15 andere nieuwsgierigen o.l.v. Maarten Kleinhans afgedaald naar de kelders van de faculteit Geowetenschappen. In een grote zandbak met stromend water konden wij zien welke fenomenen ontstaan in rivieren en delta’s. En zelf de effecten onderzoeken van rivierkundige ingrepen, zoals dijken en dammen. Spelen met zand en water, het blijft leuk. 

Anke van der Veen
Opleider in school W&T

Geen opmerkingen:

Een reactie posten